Til deg som er tidligere student ved etter- og videreutdanningen, Seksuelle overgrep i et livsløpsperspektiv
Sammen med Universitetet i sørøst-Norge og Runi Børresen har vi laget en helt ny metode for e-læring som skal gi lærere kunnskap og handlingskompetanse i tema vold og seksuelle overgrep. Nå inviterer vi alle dere som har fulgt etter- og videreutdanningen, Seksuelle overgrep i eit livsløpsperspektiv hos Runi Børresen, til å prøve den helt ferdige og nye utgaven av Educational Storytelling. Vi tror at deres tilbakemeldinger vil være veldig verdifulle.

Kunnskapsreisen er utviklet i samarbeid med Runi Børresen og Kari Hærnes Nordberg fra USN, fakultetet for humaniora, idrett- og utdanningsvitenskap. Våren 2018 var den første versjonen av Educational Storytelling klar og vi testet den på studenter ved USN. Kanskje du var en av de som testet? Etter kloke tilbakemeldingene fortsatte vi med å utvikle plattformen videre. Nå er vi endelig klar med en helt ny versjon som vi håper vil bli tatt i bruk av mange lærere, men før det vil vi gjerne ha dine tilbakemeldinger uavhengig av hva ditt yrke er!
Du som leser dette brevet har tatt en videreutdanning i vold og seksuelle overgrep. Vi vet at du brenner for tematikken og for at alle voksne som jobber med barn og unge skal ha kunnskap til å se, tro og handle. Nå ønsker vi å ha deg med på laget for å gjøre Alt det jeg er prosjektet kjent i alle Norges kommuner. Vi ønsker at du skal teste kunnskapsreisen vår, og om du liker den og tror at den kan bidra til å skape endring, håper vi at du vil jobbe sammen med oss, for at din kommune skal ta den i bruk. Har du innspill til innholdet? Fortell oss hva du tenker! Tror du at den med endringer kunne vært relevant for andre målgrupper som jobber med barn og unge? Vi vil gjerne høre fra deg! Meld deg på i skjema nederst på siden for å få tilgang til plattformen.

Emilie har fortalt sin historie fordi hun ønsker at voksne skal forstå hva som faktisk kan skje med barn. Med Educational Storytelling har vi funnet en metode som kan løfte Emilies stemme videre inn i skoleverket slik at hennes erfaringer kan treffe lærere, helsesykepleiere og barnehageansatte. Vår digitale kunnskapsreise om vold og seksuelle overgrep er unik i sin form og tilbyr en helt ny form for digital læring som lar fortellerkunst og fagkunnskap møtes, slik som teori og praksis møtes i en reell arbeidssituasjon. For å få til det har det vært et tett samarbeid mellom historiefortellere, fageksperter og spesialister fra lærer-fakultetet på universitetet. Metoden ble til under arbeidet med dokumentarfilmen "Alt det jeg er".
I Educational Storytelling blir du kjent med Emilie og du får høre hennes fortelling fra da hun gikk på barneskolen og fra hennes liv som ung voksen. Den personlige fortellingen guider deg gjennom 7 ulike kapitler og i hvert kapittel finner du intervju med kjente fageksperter, lenker til ressurser og artikler og refleksjonsoppgaver. Alt er skreddersydd for deg som er lærer eller jobber i barnehage. I tillegg til at du blir kjent med Emilie Andrea får du møte fagpersoner som deler av sin kunnskap via videointervju; Astrid Johanne Pettersen, Anne Bitsch, Jon-Håkon Schultz, Line Jenssen, Kjersti Draugedalen og Marianne Støle Nilsen. Emilies lærer fra barneskolen skulle ønske at hun hadde hat de verktøyene hun hadde trengt for å se, tro og handle. Nå formidler hun sine erfaringer i Educational Storytelling i et nært og åpent intervju.
Se trailer her
Når man kan se faktisk noen som har opplevd det de snakker om, så tenker man mer med både hjerte og hjernen.
– Ida Aurora Nystuen, jobber i barnehage, tidligere student ved Seksuelle overgrep i eit livsløpsperspektiv
Hvordan kan jeg få Educational Storytelling til en skole eller til kommunen min? Det er kommunene som kjøper lisens og tilgang til Kunnskapsreisen vold og seksuelle overgrep, og gjør den tilgjengelig for lærerne i sin kommune. Lærerne kan umiddelbart logge seg inn og bruke verktøyet. Kommunen vil få en administrator-rolle som gjør det mulig for dem å følge med på fremgangen til de ulike skolene. Opplegget kommer med et rapporteringssystem som enkelt gir kommunen mulighet til å kartlegge kompetansehevingen i sin kommune. Vi tror at det er vesentlig at kommunen administrerer bruken, slik at verktøyet blir brukt av alle lærere og ikke bare de som allerede kan mye om temaet. Ingen vet hvem et barn velger å fortelle til.
Arbeid mot vold og seksuelle overgrep er et lederansvar, og derfor var det viktig for oss å utvikle et digitalt system der kompetansehevingen av lærerne ble iverksatt og fulgt opp av kommunen selv.
– Tone Grøttjord-Glenne, filmens og kunnskapsreisen regissør
Våren 2018 testet studenter på USN den første versjonen av Kunnskapsreisen. Studentene på etter- og videreutdanningen, Seksuelle overgrep i eit livsløpsperspektiv fikk også møte Emilie.


Emilie sin historie griper tak i oss og gjør at man ikke kan snu seg bort. Kunnskapsreisen belyser viktige sider man som lærer må vite noe om i møte med barn som er utsatt for overgrep og krenkelser og alt veves på en flott måte sammen med Emilie og historien hennes.
Det er utrolig sterkt å høre Emilie sin fortelling for deretter å høre læreren til Emilie fortelle om hva hun tenkte og hva hun gjorde og ikke gjorde - det skaper refleksjon i seg selv! Det er også sterkt å høre Emilie fortelle om hvor viktig det var for henne å bli lyttet til og trodd på, når hun først hadde begynt å fortelle. Spørsmålet blir da om vi våger å lytte til barna for deretter å gå videre med det vi har fått høre. Og så igjen å være der for barna, i en sårbar periode. Her synes jeg også innslaget med Jon-Håkon Schultz om tilrettelegging av undervisning er en god påminner. Det at Emilie deler historien sin gir Kunnskapsreisen et ansikt og belyser viktigheten av at alle som jobber med barn virkelig må ta denne problematikken inn over seg og være sitt ansvar bevisst. Kanskje de voksne må ta seg tid til å undre seg litt mer? "Hva ligger bak dette smerteuttrykket? "Hva er det barnet prøver å si?". Og så tørre å spørre, igjen og igjen.
Margrete Tofte, sosiallærer på barneskole, tidligere student ved Seksuelle overgrep i eit livsløpsperspektiv
Sist, og kanskje viktigst: Måten Emilie har stått opp for seg selv på, på tross av alt, gjør henne til en sann helt og jeg er full av respekt!!